Els països sense exèrcit negocien acords amb països que en posseeixen per assegurar la integritat de llur territori. Aleshores, accepten dependre de països que els protegeixen i, per tant, no tenen cap veu en l'escena internacional. Aquesta seria la situació de la Catalunya independent si refusés de crear el seu propi exèrcit.

Per tant, no cal dir que Catalunya haurà de tenir un exèrcit, perquè sense aquest, hauria de demanar a Espanya, a França o a un altre país, d'assegurar la protecció del seu territori nacional. Cal recordar que la capacitat d'assegurar la protecció del seu territori és una de les cinc condicions que faciliten el reconeixement d'un nou Estat independent per part de les Nacions Unides.

Tenir un exèrcit no vol dir pas inscriure's en la lògica de la guerra. És donar-se una eina d'intervenció per protegir el territori nacional i tenir una força de xoc en cas de problemes majors: conflictes, desastres, situacions de crisi. Però també és assumir, a la fi del període de transició, la continuïtat de les obligacions d'Espanya i França en l'escena internacional (participació a les forces de pau de les Nacions Unides, a l'OTAN). D'altra banda, assumir la continuïtat és una pràctica reconeguda de la qual Catalunya no es podria sostreure sense crear tensions. Finalment, és tenir l'ocasió de participar, a la seva manera i en els límits dels seus recursos, en els esforços de pau menats sota la supervisió de les Nacions Unides o d'altres organismes als quals Catalunya acceptaria d'associar-s'hi.

Dit això, res no impedirà que Catalunya orienti les activitats del seu exèrcit segons els seus propis objectius. És així que Catalunya podrà fer prova d'originalitat, tant en el camp interior com en l'escena internacional, allà on haurà de negociar noves ordenacions si es presenta el cas. Des d'ara, ens cal estudiar a fons aquesta qüestió.

És important d'assenyalar que a hores d'ara els exèrcits espanyol i francès es troben sobre el futur territori de la Catalunya independent. Alguns d'aquests efectius es retrobaran ben probablement en l'exèrcit català. D'altres s'hi afegiran. D'altra banda, tant les instal·lacions com els equipaments que posseeixen a Catalunya els exèrcits espanyol i francès seran objecte d'una transferència després de negociacions.

La creació de l'exèrcit català permetrà al president, segons les regles de la Constitució de Catalunya, de coordinar millor els esforços de les forces de l'ordre a Catalunya. A més a més, és un afer important que caldrà que sigui ben estudiat abans de la negociació que meni a la independència.

1 comentaris:

    Sobre la possible creació d'un exèrcit català, us convido a llegir l'article del meu bloc:

    http://somunanacio.blogspot.com/2006/04/un-exrcit-catal-s-possible-i-necessari.html

Els Germans Badia